Windows Live Hotmail és un desastre

Windows Live Hotmail és un desastre, com gairebé tot el que fa Microsoft, per cert (amb honroses i molt escasses excepcions). Que sigui un dels sistemes de correu més estès entre les persones més properes a mi és un infern.

Alguna vegada havia arribat a fer-lo servir i, no sé ara, però llavors era un cau d’spam. Desconec si segueix sent-ho, però no m’estranyaria que ja no ho fos tenint en compte que no arriben els correus no ja no desitjats, sinó completament legítims.

Un exemple que m’acaba d’ocórrer. He trobat un material que m’ha estat molt útil per preparar l’examen que tinc demà i he pensat que tal vegada seria interessant que el tinguessin també uns quants companys de classe. Ho he enviat a unes trenta adreces, unes quinze de les quals eren de hotmail (cal dir que en classe som uns vuitanta, així que ni tan sols l’he enviat a tothom sinó a la gent amb la qual tinc més contacte). No hi havia ni una sola adreça web ni cap de les paraules que típicament són susceptibles d’inclinar els filtres antispam cap al positiu. No hi havia cap adjunt ni text en HTML, solament la transcripció del text, en format de text pla, que crec que els pot ser d’utilitat a les persones receptores, les adreces de les quals havia posat en còpia oculta. Malgrat totes aquestes precaucions, als pocs segons d’enviar el correu, han començat a arribar-me respostes automàtiques del servidor indicant-me que el missatge no es podia lliurar:

Sending unsolicited commercial or bulk e-mail to Microsoft’s computer network is prohibited. Other restrictions are found at http://privacy.msn.com/Anti-spam/. Violations will result in use of equipment located in California and other states.

La qual cosa vol dir bàsicament que Hotmail ha considerat el meu correu com a spam i que no l’ha lliurat, i a sobre que demostren la seva incompetència m’amenacen amb castigar-me per (suposadament) enviar correu escombraria. Qualsevol dia se li gira el cap al sistema aquest de Hotmail i ordena als servidors de correu de mig món bloquejar la meva adreça.

Per aquella cosa de presupossar bona fe, podria considerar que és un fet aïllat si no fos perquè no és la primera vegada que es presenten aquests problemes. Ja vaig haver de demanar la intervenció dels administradors del meu espai web per un problema similar, a la qual cosa el diligent servei tècnic de ovh (amb qui ho tinc contractat) em va respondre que:

Sembla ser que Microsoft vol que tots els servidors que enviïn molt correu cap a hotmail (com és el cas) s’adhereixin al seu programa http://postmaster.live.com per a evitar l’SPAM.

La qual cosa no sé si és una mesura convenient o no, encara que se’m fa difícil imaginar que fos de justícia que un per un tots els proveïdors de correu electrònic demanessin que t’inscriguessis en les seves llistes. En qualsevol cas, accedir a les seves peticions no ha servit per evitar que els correus que he enviat hagin seguit quedant atrapats pel filtre antispam i desviats cap a la carpeta de correu no desitjat del receptor, sense ser jo avisat d’això ni tan sols mitjançant resposta automàtica del servidor, encara que s’hagi tractat d’un correu enviat a una sola persona i no a diverses.
Com internauta que sóc, l’spam em repugna, i donaré suport a qualsevol iniciativa per a eradicar-ho. Però això fins i tot posa en perill la comunicació, perquè no hi ha manera de saber si un correu enviat des d’una adreça que no sigui @hotmail.com arriba o quedarà en la carpeta de correu escombraries (perquè sembla que els correus que s’envien des d’adreces @hotmail.com tenen més facilitats per arribar, però tampoc he pogut comprovar-ho de forma fefaent). Au, va! Segur que no és tan complicat fer un sistema antispam més o menys competent! El filtre de GMail, el servei de Google, no és perfecte, però sens dubte és molt millor.

Però no. No faran alguna cosa bona com spamassassin, ni tan sols res semblant al filtre de GMail. Microsoft ha demostrat la seva incompetència en reiterades ocasions, l’última potser sigui la del llançament de Windows Vista. I no és l’únic problema de Windows Live Hotmail: la seva interfície és manifestament millorable, des del punt de vista de la usabiliitat i també la seva programació; les seves mesures de seguretat són bastant inútils i molt molestes per l’usuari; sempre ha anat diversos passos per darrere dels seus competidors quant a l’oferta d’espai en disc es refereix; fomenta l’enviament de correus plens de codi HTML (això sí, després el seu filtre antispam és extraordinàriament rigorós); etcètera.

Si vols estar més o menys segur que el que t’envien t’arriba, si vols un correu electrònic còmode i útil, si us plau, abandona Hotmail i utilitza qualsevol de les seves alternatives! No a Hotmail!

  • 02.07.2008