Geni

El geni √©s una capacitat de l’artista, una manera de produir, m√©s que no pas una persona. Aquesta capacitat es concreta en aquella mitjan√ßant la qual la naturalesa dona les regles a l’art.

En tant en quant en el concepte de geni hi ha impl√≠cita aquesta idea de regla, es considera que sense regles no hi ha art. Aquestes regles s’han de poder recon√®ixer dins de l’obra d’art perqu√® √©s manifesti que no √©s fruit d’un accident, sin√≥ que √©s producte del geni.

La naturalesa √©s una part profundament intr√≠nseca de l’artista, per√≤ que va m√©s enll√† de la ra√≥, la consci√®ncia i la intel¬∑lig√®ncia: sembla que surti de les v√≠sceres. L’artista, segons aquest concepte de geni, segueix el procedir d’aquesta naturalesa i no a modes ni a l’opini√≥ p√ļblica, ni a cap tipus d’influ√®ncies o escoles.

En veure una obra fruit del geni, l’espectador t√© la impressi√≥ que l’artista ha seguit un cam√≠, unes regles, tot i que pr√®viament no les coneixia: s’han anat desenvolupant en el propi proc√©s creatiu.

A Materials d’Humanitats | Geni i originalitat: Kant sobre el geni.