Zotero

Zotero √©s una extensi√≥ lliure per a Mozilla Firefox per gestionar bibliografia. Permet desar una llista de fonts bibliogr√†fiques des del mateix programari que es fa servir de fet per cercar-ne, de bibliografia. Tal com diuen els seus creadors per defensar-ne l’utilitat, moltes vegades les bibliografies es busquen des del navegador web, sigui directament (tot cercant articles amb el text complert en l√≠nia o d’acc√©s obert) o indirectament (buscant-ne la refer√®ncia i trepitjant despr√©s una biblioteca f√≠sica per accedir al document en s√≠).

Zotero t√© connectors directes per a diferents serveis, la qual cosa facilita molt la feina de recolecci√≥ de fonts bibliogr√†fiques. L’usuari pot classificar aquestes refer√®ncies en el que a la traducci√≥ catalana s’ha vingut a anomenar “llibreries”. Doncs b√©: recollir i classificar a una de les nostres llibreries una refer√®ncia de l’Ag√®ncia Espanyola de l’ISBN, per posar un exemple, o del Youtube, per posar-ne una altra, √©s tan f√†cil com fer clic en un bot√≥ que apareix a la barra d’adreces del navegador de forma similar a com funciona el bot√≥ dels fils RSS en el navegador Firefox.

Tal com anuncia Richard Cave al bloc de tecnologia la Public Library of Science, des del quatre de desembre d’enguany hi ha un connector directe tamb√© entre aquesta coneguda i excel¬∑lent revista cient√≠fica i Zotero, per qu√® recollir les refer√®ncies bibliogr√†fiques sigui tan f√†cil com s’explica al par√†graf anterior. Una bona not√≠cia.