Alerta amb les webs que fan pagar per descarregar programari lliure!

Per tal que un programa pugui ser qualificat amb propietat de «programari lliure» en el sentit en quĂš fem servir aquesta expressiĂł cal que compleixi quatre «llibertats» que no sĂłn sinĂł quatre punts que aquells qui van començar tota aquesta benvinguda moda de les obres intel·lectuals lliures van considerar fonamentals — i s’entĂšn que aquells que decidim fer servir aquest tipus de llicĂšncies ho considerem tambĂ© mĂ©s o menys així–.

Si compleix aquestes quatre llibertats (poder-ne fer qualsevol Ășs, estudiar-lo o modificar-lo, redistrubuir-lo i poder-lo adaptar) necessĂ riament ha de permetre l’Ășs comercial de les obres derivades que puguin fer-se’n. Si no, no Ă©s lliure. Entre d’altres coses perquĂš la llibertat de poder fer servir un programa per a qualsevol Ășs implica tambĂ© poder fer diners amb ell. I estĂ  bĂ© que sigui aixĂ­, hi ha moltes raons per no restringir la possibilitat de redistribuciĂł nomĂ©s a aquells sense afany de lucre.

Podem posar-ne un exemple esclaridor. Quin mal hi ha, per exemple, en quù una petita empresa botiga d’informàtica ofereixi els CDs que composen el sistema lliure Debian a un preu raonable? Són fins a 21 CDs! Massa teca per menjar-se-la amb una connexió a Internet de les lentes, i cal recordar que encara molta gent les pateix! La botiga es pren la molùstia de gravar i replicar els CDs i l’usuari d’una d’aquestes connexions lentes s’evita la interminable espera i la feinada de descarregar tot el material. Cap problema.

PerĂČ quĂš passa amb determinada gent sense gaire escrĂșpols, quĂš passa amb aquestes webs que et fan enviar un o diversos SMS (a un preu que voreja un euro) per descarregar un programa lliure que a la web del costat, a la web oficial, Ă©s totalment gratuĂŻt? De vegades aprofiten dels espais de pagament per a publicitat a les planes de resultats dels cercadors per fer-se mĂ©s visibles. És clar, com que les llicĂšncies lliures ho permeten, pels motius explicats, Ă©s totalment legal! PerĂČ des del punt de vista Ăštic, Ă©s gairebĂ© una estafa. Aquesta gent no ofereix cap valor afegit i a sobre fa pagar per allĂČ que Ă©s gratis.

Com podem evitar que els programadors acabin optant per alternatives més restrictives per no patir aquests abusos? QuÚ podem fer per aturar aquest tipus de pràctiques?