Debian Women: la qüestió de gènere en el programari lliure

Reportatge

El maig de 2004 va néixer el projecte Debian Women. El nom és bastant explícit, però no tant com podria semblar. Reaccions? Moltíssimes. N’hi ha prou amb analitzar els títols dels articles publicats al respecte en els mesos posteriors: des del neutral “Nace “Debian Women” de Barrapunto al més contundent “Debian Women: Geeks feministes en acció” de Newsforge.

Álvaro Martínez Majado – Debian [1] es defineix a si mateix com “el sistema operatiu universal”. El cert és que des del punt de vista tècnic va camí de ser-ho, si no ho és ja: existeixen versions per a molts tipus de màquines i sovint es considera el sistema operatiu amb nucli Linux més usat tant en servidors com en escriptori si es tenen en compte les anomenades Custom Debian Distributions [2].

No obstant això cal considerar també el punt de vista social. Què seria de Debian sense ell? Sense anar més lluny, el document que vertebra la comunitat de Debian és el seu Contracte Social. Des de Debian Women ens indiquen que Debian encara no és universal del tot: falta l’aportació de la meitat de la població. Per això Amaya Rodrigo, membre de Debian Women, defineix amb humor el projecte com “l’últim pas cap a la Dominació Total del Món”, tot recordant una broma tradicional de l’entorn de Debian.

Les xifres posen sobre la taula que només un 1% de l’equip de desenvolupament de Debian són dones. Aquesta situació és extensible a l’àmbit del programari lliure en general. I probablement al del programari en general. Per això va sorgir Debian Women: per discutir els perquès, per buscar solucions, per animar a més dones a què aportin el seu granet de sorra, per demostrar a les nouvingudes que no estan soles i acollir-les. I per a més: per investigar casos de sexisme dins de Debian (sexist language in debian instructions/documentation), per denunciar-lo mitjançant el sistema habitual d’informe d’errors si cal (Bug#263084: Please change sexist language in debian (English) webpages), per oferir conferències en Universitats i en escoles, i per suposat, per millorar Debian.

Un dels aspectes en què més insisteixen les i els participants de Debian Women és en el de la visibilitat. Consideren necessari no només que les dones estiguin presents en Debian com en qualsevol altre àmbit, sinó que a més es noti. Perquè si no es nota es produeixen els mateixos efectes que si no estan presents: una dona que vulgui contribuir se sentirà fora del seu àmbit. A Debian Women es treballa dia a dia per destruir l’estereotip que defineix la tecnologia com alguna cosa essencialment masculina. En definitiva, és el trasllat al món de la informàtica del treball contra els essencialismes que ja s’ha donat en l’àmbit dels estudis de gènere en altres disciplines.

Des del moment en què diferents portals van recollir la notícia del naixement Debian Woman ha registrat algunes dures crítiques:

Una de les habituals és difícilment sostenible: Se l’acusava de dividir Debian. Debian Women és un subporojecte oficial de Debian, així que no sembla probable que es fomentin divisions.

Una altra de les crítiques planteja que Debian Women no té sentit. Creuen els crítics que en el moment d’asseure’s davant de l’ordinador tothom és igual i ningú està oprimit.

L’última crítica habitual és que s’incorre en discriminació perquè s’entén que és cal atendre necessitats especials.

Malgrat els intents que els intents dels integrants de Debian Women de defensar-se d’aquestes crítiques no sempre han resultat fructuosos, probablement el fet mateix de generar el debat sigui, en definitiva, una virtut d’aquest projecte.


Notes

[1]: Debian és un sistema operatiu lliure. Per saber més sobre Debian, es pot consultar Debian a la Viquipèdia o la web oficial de Debian.

[2]: Una Costum Debian Distribution és una distribució derivada de Debian creada per atendre les necessitats d’un grup determinat de persones. Es tracta de distribucions 100% compatibles amb Debian. Hi ha qui considera Ubuntu com una d’elles per ser una distribució derivada de Debian, però no consta a la llista oficial de Custom Debian Distribution.

Referències

Més informació

Aquest text es pot distribuir segons el que s’estableix en la llicència Creative Commons Reconeixement 2.5 Espanya.