ReactOS, un clon lliure de Windows XP

La gent que treballa en el projecte ReactOS pretén aconseguir crear un nou sistema operatiu lliure amb compatibilitat binària (drivers i aplicacions) amb Windows NT i Windows XP.

I pel que sembla, de moment, ho estan aconseguint. La darrera versió estable disponible de ReactOS és la 0.4.3, encara en estat alpha, per la qual cosa no és recomanable per a usuaris finals. Però tot i això, ja s’hi poden executar la versió per a Windows de l’OpenOffice.org, la del navegador web Dillo, el WinRar, el Nero Burning Rom, el Flash Player d’Adobe, el Quake 1 o el OpenTTD entre d’altres.

S’espera que quan el projecte ja estigui més madur tingui una compatibilitat total amb tots els programes que es poden usar en Windows. De moment, ReactOS es pot descarregar en sabors diferents: una imatge de CD per a instal·lar-lo al disc, una imatge LiveCD, una versió preinstal·lada per a VMWare i una altra per a QEmu. Les tres darreres fan possible provar-lo sense fer cap canvi al disc dur de l’ordinador.

Que ningú no pateixi per la repetició de feina en el sí de la comunitat del programari lliure: els programadors de ReactOS treballen mà a mà amb els de Wine.