Zotero

Zotero és una extensió lliure per a Mozilla Firefox per gestionar bibliografia. Permet desar una llista de fonts bibliogràfiques des del mateix programari que es fa servir de fet per cercar-ne, de bibliografia. Tal com diuen els seus creadors per defensar-ne l’utilitat, moltes vegades les bibliografies es busquen des del navegador web, sigui directament (tot cercant articles amb el text complert en línia o d’accés obert) o indirectament (buscant-ne la referència i trepitjant després una biblioteca física per accedir al document en sí).

Zotero té connectors directes per a diferents serveis, la qual cosa facilita molt la feina de recolecció de fonts bibliogràfiques. L’usuari pot classificar aquestes referències en el que a la traducció catalana s’ha vingut a anomenar “llibreries”. Doncs bé: recollir i classificar a una de les nostres llibreries una referència de l’Agència Espanyola de l’ISBN, per posar un exemple, o del Youtube, per posar-ne una altra, és tan fàcil com fer clic en un botó que apareix a la barra d’adreces del navegador de forma similar a com funciona el botó dels fils RSS en el navegador Firefox.

Tal com anuncia Richard Cave al bloc de tecnologia la Public Library of Science, des del quatre de desembre d’enguany hi ha un connector directe també entre aquesta coneguda i excel·lent revista científica i Zotero, per què recollir les referències bibliogràfiques sigui tan fàcil com s’explica al paràgraf anterior. Una bona notícia.